Aug 4, 2012

Biskut Cornflakes madu

Disebabkan raya bakal menjelang, dan sdh lama x update blog. Ini entry copy paste dr blog saya yg satu lg. Mari kita buat biskut yg paling senang di dunia ni. X yah pakai tepung pon…

DSC06308-vert

This is one of my fav biskut raya. Lg pon ianya simple dan merupakan biskut raya pertama yg saya buat. Time tu mula2 muncul biskut cornflakes. Tahun 1996 rasanya?Klu x silap la kan. So I wanna share this recipe with u all. Korg try la..klu yg x pandai buat kuih tu pon.gerenti jadi gak kuih ni..sbb senang. Copy from Majalah saji February 1996 (cover depan zalina azman and haliza misbun)

Bahan-Bahan:

90gm mentega

1/3 cawan madu

1 1/2 sudu besar gula kastor

4 cawan cornflakes (any brand tp nestle plg sedap, kellog's nye emping sgt nipis tp cornflakes berasal dr kellog-nama org ni. Begitulah sedikit sejarah cornflakes)

1/2 cawan kacang gajus atau apa2 kekacang-di cincang (x letak pon x pe)

1 sudu besar bijan goreng

ceri utk hiasan

Cara-Cara:

1. Campur mentega, madu dan gula dan pnskan atas api sederhana hingga cair

2. Biarkan mendidih kemudian angkat dan sejukkan

3. Masukkan cornflakes, bijan, kekacang ke dlm adunan no 1 dan gaul mesra. Jgn masukkan ketika pns nnt cornflakes lembik.

4. Masukkan dlm cawan kertas

5. Bakar selama 10 minit atau sehingga nmpk kekuningan. Suhu dlm 120 degree cm tu ye.

Selamat mencuba!

0 comments:

 

Template by Best Web Hosting