Oct 4, 2011

Takaful Mesra dan Visa/Mastercard : Fraud?

Saya baru dapat call dari takaful mesra. OK cerita dia begini sebenarnya:

Saya ingat call dr prubsn sbb baru2 ini ada beli dr pru. So bila org ni nama dia ezry konon, no hp 0193992446, kata mo hantar polisi pastu nk sahkan alamat. so, alamatnya betul. Then dia tanya betul tak no debit card saya? Dia pn sebut..betul la jg. Then bila dia tanya yg 3 digit belakang card tu, saya pn keheranan. Aik, itu kan PnC. Pastu barula teringat, eh, kwn saya kata nk hantar polisi by hand, napa nak post plak?

Ezry:Insurance apa tu cik?

Saya:  PruBSN

Ezry: eh ini takaful mesra (ok dalam hati..ada ke takaful mesra?)

Biasanya saya akn letak hp klu org tu menjual2 atau promote, tp sbb sy nk berubah, x nk jd rude so layankn aje…ckp x nak elok2.

Saya: x nakla,saya kan dah ada insurance.

Ezry: betul,tp ni mastercard n visa yg buat peraturan kena ada takaful mesra.

Saya: Saya penah keje bank n insurance, biasa mn ada call pakai no hp?

Ezry: Ktorg pakai celcom biz, sng nk call client. (ye ye owh je ko ni!)

Saya: x nak x nak

Then x tau la sbb dia yg letak..atau saya yg teroffkn hp…hahahah

Ok,masalah di sini dia tau no debit card saya. Still bahaya ka tu? Risau, saya mo call maybank kejap lg. mo buat report. Geram betul sama bdk ezry ni. siap ko!!!

6 comments:

iamja said...

Saya baru juga kena tadi. Takaful Mesra apa ntah nie. Siot jer. Dan saya juga baru apply PRUBSN. Mana mereka dapat info nie. Call terus nak htr policy. SAya cakap.. bila masa saya apply ni. Terus dia takut. Nanti saya akan tanya bank. no dia 0193951310

vivi said...

SAYA PUN BARU JE KENA TADI?DAN BARU JUGAK APPLY PRUDENTIAL 6 MONTHS AGO?..YG GERAM DIA ADA SEMUA DETAIL SAYA(MY FULL NAME, IC,MY MOTHERS NAME, HER BUFDAY AND MY FULL 16 DIGIT NYER NO KAD KREDIT)..SO IGTKN BTOLLAH...THEN SUDDENLY DIA MINTA MY SECRET NUM..PASTU SUSPICIOUS TERUS SAYA TNYA..DIA CAKAP MMG BOLEH REVEAL..DASAR PENIPU..SO SAYA TRS LETAK TELEFON...TP X BAHAYA KE DIA TAU SEMUA INFRO KITAK EK?

About Us said...

Baru je kena 5 minit td..budak perempuan..x ingt nama dia..sbb line sini x berapa nak clear..so dia pun cerita la..Takaful Mesra nie.n then the best part dia tau no kad saya semua..pastu siap boleh tanya kad kredit encik ada skrg x..nak verify..mmg dari awal lagi saya tau benda nie fraud..terus saya potong dia..kata X berminat ..so pada kawan2 lain tolong sebarkan..

No dia : 019-3995451

Anonymous said...

Pun baru kena. Same 0193992446 number. Mula-mula dia buat macam baca script, konon call center betul-betul. Bagi tau benefit ni, benefit tu. Dia bagi my address, IC no and knows that I have a Visa Ikhwan card. Ask for clarification for my next of kin. Then mintak clarfiy the details of my credit card. Dia bagi expiry date salah, lepas tu ask for the correct expiry date. Pandai telefon just before sembahyang jumaat nak buat gabra. Kata info dia dari Visa tak betul. Told him, kalau dia betul, pergi update data dia, then call me back. Lepas tu terus letak.
Saya jenis control guna kad, kad Visa ni guna only kat Pam minyak. Most likely dia kutip form peraduan kat stesen minyak. Semua info tu pada borang peraduan dan slip dari pam.

Pink Praying Mantis said...

tula. hati2 ya semua. alert sentiasa :)

Anonymous said...

Saya pun kena last 3 month..sy dh check..rupa2nya Ada org dr prudentialBsn jual database kat diorang.Nama sykt diorang h&s services kalo xsilap..ofis buruk diorang kat tmn melawati..aku dh g tribunal pengguna buat Aduan...diorang nie penipu...polisi aku dh 3 bulan pun xsampai....aku doakan bos & pekerja2 kat situ ken a tangkap...penipu

 

Template by Best Web Hosting