Jul 7, 2014

Ayam Goreng Airfryer

Jumaat lepas dah dapat airfryer yg di order dr bulan april lg. Tq ukshopping!!! Penghantaran sampai depan rumah lg :) Dihantar sendiri oleh adik owner tu. So weekend testing la airfryer ni. Beli sbb x nk guna minyak sgt…konon lg sihat…pastu mls nk beperang dgn minyak jg la.

So resepi ayam ni biasa2 je pun, letak kunyit, serbuk kari, garam, italian herbs, lada hitam. Perap then masuk dlm airfryer. Sebelum tu jgn lupa pnskn airfryer dulu. 200 degree celcius selama 3-5minit.

Lepas dah panas..masukkan ayam…eh x muat pula semua ayam..kena masak 2 batch. 20 minit…suhu 160 degree celcius. Siap!!! Rasa dia not bad!! Sm je mcm goreng dgn minyak. Ayam tu sendiri pun dah keluarkan minyak dia sendiri dr lemak2 le tu. Kulit mmg sgt crispy. overall 9/10.

Cons for me..maybe sbb kecik sikit..tp kuali pn sm jgla. Pastu part nk menyental tu…kena rendam dlu supaya senang nk basuh. Pro dia, x guna minyak, sihat sikit, time masak x yah jenguk..boleh jaga anak, boleh utk grill n bake jg. Nanti kita try resepi lain pula ok?

Lepas ni boleh la buat fries sendiri. hehehe…

  photo 3photo 1 (2)

photo 2 (2)

4 comments:

~Mrs.KeCik~ said...

Mcm sedap je dj! nak bli la gak..hihi

Yaacob A Razak said...

Oo ic..nnti nk cuba thankxs

Yaacob A Razak said...

Oo ic..nnti nk cuba thankxs

Yaacob A Razak said...

Oo ic..nnti nk cuba thankxs

 

Template by Best Web Hosting