Jul 1, 2015

Don't Judge!

Selama saya menjadi seorang ibu (chewah!!!) saya suka join group2 parenting, forum, fb group dan byk lagi. Salah satu sebabnya adalah pengalaman dari ibu bapa yang telah melalui fasa-fasa tertentu. Bak kata orang teori boleh baca, tp bila praktikal dah jadi lain. Heheheheh. Tapi ada satu benda yang saya x berapa suka kt group2 ni adalah 'Judging other parents'. Saya percaya semua ibu bapa mahukan yang terbaik buat anaknya. So, kita sebagai orang luar daripada keluarga tersebut, jangan lah pandang hina ataupun cakap tak elok pasal depa ni. Cara kita besarkan anak-anak mestilah berbeza. Bila saya nak sokong ibu bapa ni, serba salah pula nnt orang ingat saya pun sama. Aduiii!!!

Contoh terbesar yang saya nampak pasal susu ibu. Semua orang tahu susu ibu adalah susu yang terbaik sekali untuk anak. Tapi bila ada yang bagi formula kat anak masing-masing, janganlah terus menghukum ibu tu. Ni klu saya sokong ibu tu dlm fb page...mesti kena bash sekali ckp saya pn bg anak formula. Hehehehe. Yes!! Mmg betul pun saya bekalkan formula kt taska adam lps dia umur setahun, takut2 kalau x cukup (tp selalunya cukup, Alhamdulillah). As I blog earlier...waktu PMS mmg hormon x betul...supply pn kurang. So saya pn terfikir benda yang sama...ibu2 yang x mampu bagi susu ibu tu mungkin ada masalah sendiri. Dah buat power pumping, dah try galactagogue ke...supply masih kurang...semua tu rezeki masing2. Stress kat tempat kerja ke? Kita mana tahu.
Mgkn dah cari ibu susuan pn x dpt. So jgn bash diorang. Kita just bersyukur alhamdulillah lah kita ada rezeki lebih bagi susu kita kpd anak kita. Kalau di tarik serta merta???

Satu lagi pasal perubatan-perubatan. Yes!! Di zaman yang serba canggih dan berteknologi tinggi, dunia tanpa sempadan, semua kita boleh search kat internet. Tapi x semua yang kita search ni ada kt internet...lebih baik kita tanya pada yang pakar. Tak semua yang ada di internet ni reliable, boleh dipercayai, kadang2 sekarang ni kan banyak cerita yang dibuat2. Begitu juga journal, research, x semua kita dapat access (eh, tp saya boleh, hehehe) certain journal n research pun dah masuk black list (list of blacklisted journal ni saya telah terdelete lak)  That's why la kita perlukan pakar. Apa yang kita belajar secara teori..x sama mcm praktikal. Contoh la pasal Actuarial Math. Saya suruh budak2 buat soalan on zillmer method....ingat budak2 boleh google ke? Tak ada formulanya kat google!!! Eh ada tapi yang pendek. Best jg la ajar actuarial math ni sbb student tak boleh gugel :P

Pastu ada parents dia cm garang dan tegas..ada parents pula ajar anak lemah lembut dan gemalai. Pastu yg ajar anak dgn sopan santun ni bash parents yg garang ni. Haaa!!! Kita x tahu..ntah2 yg didikan garang tu...anak dia bila besar jd seorang ketua yang sangat baik..xpn bakal perdana menteri ke? Kan2???

Ni sbnrnya draft 2 bln lps...sj publish :)

2 comments:

Noni said...

Anak dia, biarlah dia didik ikut acuan dia. Kita nak suruh dia ikut acuan kita, pasai pa. Ye dak? Hehehe.

Pink Praying Mantis said...

betui tu noni!!!

 

Template by Best Web Hosting