Jan 15, 2013

Natural Birth Control

Wah!!! Tetiba ada tag baby kt blog ni kan? InsyaAllah….in the future!!! Hari ni nak cerita pasal natural birth control. As you all know, me n ofi masih planning utk dptkn baby. Kenapa nak plan2 kn? Banyak yg ckp baby first x yah nk plan…but we have to plan because of :

1. Me n ofi duduk berjauhan..nnt sapa nk jaga saya kn? Harap jd pindah Seremban
2. Awal2 perkahwinan ni banyak hutang lg perlu di setelkn. Hahahaha…tp klu dpt baby itu namanya rezeki Smile

3. Ofi kata perlu ada savings sebyk XXXXX sblm baby lahir. Dia kata nnt x mampu beli pampers anak. Saya lawan balik ckp…kita dulu2 mn pakai pampers..pakai lampin kain je pon..hidup je? Smile with tongue out Tapi saya hormati keputusan ofi..lelaki ni slalunya fikir utk jangka masa pjg….
4. Planning x lama pun….dlm 5 bln je. Tergelak kawan saya bila saya cite..sbb dia kata tu bkn planning…klu planning 1thn dan ke ats….

Natural birth control ni mmg natural la..x guna apa2 ubat atau alat. Juz guna period cycle punya apps kt hp. Hahahahah!!!! Tapi x semestinya kiraan dlm calendar tu betul kan??? So kita kena check juga. Kalau macam saya…nak pastikan calendar tu betul2 mengikut cycle kita…time fertility n ovulation window…mesti ada cervical mucus…boleh google cervical mucus punya condition bila time fertilize bila time ovulation. Satu lagi ialah ovulation spotting. Ni baru belajar dari cik gula..hihihihih. Biasa ovulation spotting ni before or pada hari ovulation. Katanya senang dpt baby kalu ada spotting ni. Smile Satu lagi cara nk tau waktu ovulation saya…keluar jerawat!!!! Hahahahaha….

Apa2 pun saya mmg yakin dgn apps ni sbb saya dah monitor dlm masa setahun. Tapi kalau preggy pn apa salahnya….happy juga!!! Hohohohoho….

3 comments:

Chii said...

haha..ada kami blajar ni masa kursus kawin hari tu..tp bkn pakai period cycle la - namanya billings ovulation method. yg tu lg precise n safe konon. x tau la. blm cuba lg hehe

tp kan. aku rs klu long-distance ni susa ba mo pakai natural family planning. klu jumpa minggu2 xpa, tp klu yg jarang2 mcm kami ni mmg susa. mcm mn klu wrong timing padahal mo merancang? haha..jauhnya aku pikir. tp to tell the truth, after kami kawin nnt mmg still long-distance lg la beberapa bulan kali. so nda tau la mcm mn nnt.

Pink Praying Mantis said...

chii..aku pn klu dpt pindah lg satu tahun baru pindah. Klu x dpt..mcm mo berenti sj. Klu ko mcm mn? Sanggup ka berenti demi suami terchenta? Heheheheh...aku pn dlm dilema

Chii said...

most probably. actually, ya, aku brenti n cari kerja lain.

 

Template by Best Web Hosting