Aug 12, 2009

Petua Dapur:Hilangkan rasa pijar di tangan (akibat cili/lada)

Tadi siang cili kering dlm kuantiti yg banyak utk makan malam tetamu. Akibatnya, tangan terasa pijar. X pijar pun tp bila nk buka contact lens tu mata terasa pedih dan pedas. So I googled to find any 'petua'. Terjumpala beberapa petua dan terfikir utk membuat eksperimen nak tentukan which is the best method.

Petua 1
Rendam tangan dalam air basuhan beras
malas nak buat sebab x kan nak masak nasi malam2 buta kn?

Petua 2
Rendam tangan dalam air garam
x buat gak sbb garam tinggal sikit, nnt housemate mengamuk plak xde garam nk masak esok,hehe

Petua 3
Rendam tangan dalam air gula suam
pulak doh, air gula lak. Sayang la kt gula n then nnt manis plak..takut semut hurung. But the truth is...x penah plak nmpk semut kt london ni :P

Petua 4
Ramas2 or genggam2 beras dan kemudian basuh tangan seperti biasa
ok, cara ni plg mudah n x membazir bahan2 mentah. Kita cuba yg ini dulu ya!Hasilnya.....x pedihkan mata...Tq2...bole la buka contact lens dgn selamat slps ini.

24 comments:

padi said...

xjadi pun.....
=(

Anonymous said...

aah. x jd pon. pedih tgn ni ha. x leh tdo.

Pink Praying Mantis said...

Guna petua mn?klu petua ke-4 tu..make sure beras tu berkanji or yg byk putih2 serbuk tu.sbb serbuk2 tu yg hilangkn pijar tgn..bukan beras tu. Kalau saya..saya masukkn tangan dlm bekas beras..then ramas2 n genggam2 beras tu.InsyaAllah ok. Tp ada gak certain beras yg dah bersih...x byk kanji/serbuk putih2 tu...klu yg ni,pijar pn x ilang

Fatimahtul Zahrah bt Zulkefly said...

jadi.yay!thanks!

Anonymous said...

tipu..tak jadi..

Anonymous said...

dr tghari sampai ke mlm pijar ni xhilang2 then try cri petua so sy guna air garam 2 alhamdulillah ada kurang ckit pijarnye.... TQ :)

Latifah said...

tgn sy jadi cam luka2 merah...mgkin x than cili padi kot..bila sy wat guna air ais dan garam..masa rendam ok la..bila tarik je kluar pijar gila....huuuuu...apa pun x boleh wat..sedih

Anonymous said...

sy kena pijar tgn sampai bengkak, merah dan mcm melecur..dh la tgh pregnant 8 bulan. macam2 da cuba, letak garam, gula, rendam ais, x jadi..makin parah ..takut bila tgk kulit da mula lekuk2 kemerahan macam kena air panas.. last teringat minyak cocoa butter utk stretchmarks. sy sapu , baca doa then 15 minit terus pulih. x kisah jenama apa palmer's ke bio oil tp bekesan..

Anonymous said...

xjadi pon..(pedihhh~)

Anonymous said...

klo gne ais ade ape2 ksan x..?

Anonymous said...

Saya pulak da cuba rendam muka dan tangan saya dalam air garam. Smpai habes garam tu... Bile dah bilas lagi pijar. Last skali saya duduk depan kipas. Alhamdulillah beransur pulih.... XD

Anonymous said...

kwn sya dah cuba petua yg rendam tngan dalam air suam ngan garam tue,, memang sgt berkesan..bagus3.. tp mmg hbis la garam utk memasak..hihi.. mekasih byk sbb bgi petua ni.. :)

Anonymous said...

HEY!!! silap tu...jgn rendam tgn dgn air garam...tp cuba sapukan garam halus pd tgn yg pijar...biarkn 2-3 minit...basuh tgn...sure hilang...sy baru lepas buat...ALHAMDULILLAH...

Anonymous said...

Wah! Sy dah cbe sapu garam halus Kat tgn.. Mmg jadi. Dah tak rase pijar lagi. Alhamdulillah.. Terima kasih..

Anonymous said...

alhamdulillah . pas sapu garam kt tgn n basuh tgn dgn air, tgn saya da kurang rasa pijar .. terima kasih ..

Pink Praying Mantis said...

So kesimpulannya..petua terbaik adalah sapu garam. Terima kasih atas petua itu...

Anonymous said...

Oke nak try kejap!
Jab g update balik.

yohanis said...

Eyyyyyh jadilah,
Sapu garam then bilas.
Thank you.
-alhamdulillah-

tysha said...
This comment has been removed by the author.
tysha said...

the best is rendamkan tangan dlm air garam, pastu panaskan tangan kat api sekejap...

syafiq aiman said...

Bru je try...alhamdulillah berkesan..lega sikit..

syafiq aiman said...

Bru je try...alhamdulillah berkesan..lega sikit..

khalifah ILLAHI said...

thnx a lot..
sebab menjadi..ahaha
lega rasanya..ehehh..

shikin shawal said...

Menjadi..sy pakai garam halus..lumur pd tangan seketika..pastu bilas..terus hilang pijar..thanks!!

 

Template by Best Web Hosting